Саопштење за помоћ Црвеног крста Македоније ПДФ Штампа Ел. пошта

17. мај 2014.

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, обавештавамо све заинтересоване који желе да помогну да је Црвени крст Републике Македоније, у координацији са Амбасадом Републике Србије у Скопљу, организовао хуманитарну акцију.

У прилогу је текст саопштења.

До : Средствата за јавно информирање
Од: Црвен крст на РМ
Предемет : Соопштение за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Србија и Босна и Херцеговина

Црвениот крст на РМ веднаш по појавата на природната катастрофа која ги зафати подрачјата на Србија и Босна и Херцеговина, направи контакти со двете Национални друштва на Црвениот крст и согласно материјално човешките ресурси понуди помош во екипи и опрема за спасување ( гумени чамци, спасители, тим за проценка за хуманитарните потреби на населението и станица за прочистување на вода).
Согласна нивната проценка во моментот има потреба од следнава помош: храна , средства за хигиена, нова облека и обувки , кебиња, бебешка храна, вода за пиење.
За таа цел Црвениот крст на РМ ги превзема следниве активности за обезбедување на помош:

1. Парична помош преку уплата на жиро сметка Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка
2. Донирање на 100 денари со повик на телефоните : 075/070/077 143 400
3. Собирен пункт за хуманитарна помош во Скопје е магацинот на Црвениот крст на РМ во Момин Поток со адреса ул. Момин Поток бб, тел. 3096227. На локално ниво помошта може да се донира и во општинските организации на ЦК надвор од Скопје.

Црвениот крст на РМ , во соработка со Амбасадите на Србија и Босна и Херцеговина во РМ ги повикуваат компаниите и хуманите грађани да се вклучат во апелот за помош на настраданото население . Хуманитарната акција започнува од 17.05.2014 – 31.05.2014 година.За текот и резултатите од акцијата јавноста ке биде навремено и соодветно информирана.

 

 

Манастир Високи Дечани

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Косовски Божури на концерту у Куманову.

You must have Flash Player installed in order to see this player.

СПОНА

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Сретењски дани прослава - Дан државности Републике Србије

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Спона радионица: Информативни домет Српских медија у Македонији

You must have Flash Player installed in order to see this player.

mkrs_logo


Интернет сервис "СПОНА" делимично је потпомогнут суфинансирањем Министарства културе и информисања Републике Србије. Од институција Републике Македоније „Спона“ нема финансијску подршку.


Дизајн: Ненад Пеловић